Piippu ilman vetoa

Piippu ilman vetoa

narokend vuur

Jos piippu ei vedä, niin yleensä syy on tukkeutunut liitos tai nokinen piippu. Tarkista että kaikki pellit hormissa on oikeassa asennossa (avoinna).

Kun aloitat lämmittämisen voi välillä tapahtua, että savu tulee takaisin koska savupiippu ei vielä ole lämmin. Veto savupiipussa tulee siitä että savupiippu on lämpimämpi kuin ulkoilma. Tee näin: lämmitä savupiippu polttamalla käärittyä sanomalehtipaperia kunnes savu alkaa kulkea oikeaan suuntaan. Joskus auttaa kun avaat nokiluukun hormin alaosassa ja poltat siinä pari lehteä sanomalehdestä. Tämä lämmittää piipun.

Varsinkin ulkopuolella asennetut savupiiput vaativat vähän lämmittämistä.

Veto savupiipussa

Hormin/savupiipun rakenne ja veto

Savupiipun läpimitta ei saa olla pienempi kuin tulisijan liitosputki.

Korkea hormi vetää paremmin. Jos veto ei ole riittävä, riittää yleensä että korottaa savupiipun.

Savupiippu jossa on pyöreä sisähormi antaa yleensä paremman vedon neliskulmaista verraten.

Hormissa olevat kulmat vähentävät vedon. Käytä mielummin 2 x 45 astetta kuin yhden 90 asteen kulman.

Paloilman tulo on olennaista vedolle.

Avotakka käyttää noin 300m3 ilmaa tunnissa ja pellit kiinni noin 30m3 tunnissa.

Keittötuuletin imee huomattavasti enemmän ilmaa verrattuna savupiippuun, tämä voi aiheuttaa että keittiötuuletin imee ilmaa/savua tulisijan kautta huoneeseen.

Kun tulisisja on suoraan liitetty ulkoilmaan, on aina olemassa riittävästi paloilmaa. Siksi monet varaavat takat vaativat tuloilma-hormen, tarkista takan rakennusohjeista.

Tuulen vaikutus

Tuulen vaikutusta voi haitata:

  • korkeat puut
  • korkeat rakennukset
  • muut esteet

Tämän ongelman voidaan yleensä ratkaista korottamalla savupiippua. Tietyissä olosuhteissa voidaan myös asentaa savupuhaltimen. Asentamalla vetosäädön voit tasata vedon.

Vähennä vedon.

Korkeilla savukaasujen lämpötilalla, veto voi muodostua liian voimakkaaksi. Paras teho saavutetaan kun korkeus ja läpimitta savupiipulla on sovitettu tulisjialle. Jos veto on liian voimakas, lämpö voi nopeasti haihtua hormista. Liian vahvaa vetoa voi säätää venttileistä tai pellistä. Veto vähenee myös kun lisää hormiin kulmia.

Rate this page

  • Leave a name and email adress if you wish to be contacted